17/04/2009

A UEFA, PARA UCRANIA OU ALEMAÑA

Ucranianos e alemáns aproveitaron os bos resultados da ida e clasificáronse para as semifinais, polo que se agarda unha final cun representante de cada un destes países. O Shakhtar Donetsk segue imparable o seu camiño para facer historia. Adestrados por Mircea Lucescu, o romanés que xa gañou unha UEFA co Galatasaray, deixaron desta volta na gabia ao Olympique de Marsella, líder da súa Liga e que pretendía remontar o 2-0 da ida confiante no efecto intimidador do Velodrome e cunha posta en escena moi ofensiva á procura dun gol temperán. Non escatimou recursos Erick Gerets. Dous xogadores de moito talento: Valbuena e Ben Arfa asociábanse con calidade entre liñas e, polas bandas, os laterais Taiwo e Kaboré actuaban practicamente como extremos. O Shakhtar termaba atrás pero por momentos o ímpeto dos franceses era capaz de romper o equilibrio. Intentárono de todas as maneiras pero realmente en poucas ocasións conseguiron crearlle verdadeiros problemas ao serio gardarredes ucraniano Pyatov. Foi nestas que o Shakhtar atopou unha oportunidade de facer dano e non a desaproveitou. O balón chegoulle nunha contra en profundidade ao brasileiro Fernandinho e chegado á area aliouse coa sorte para superar cun remate afortunado -rebotou no defensor- a un atónito Mandanda. O gol foi un tremendo xerro de auga fría, pero o Olympique, equipo paixonal, non se viu abaixo. Seguiu envorcado no ataque e acabou acadando o seu premio despois dunha boa combinación por banda dereita que culminou Ben Arfa despois dun rexeite do porteiro. Na reanudación os marselleses intentaron marcar novamente, mais sen éxito, un gol temperán. A medida que transcurría o tempo os ucranianos sentíanse máis cómodos na defensa e fraqueou a confianza dos atacantes franceses. Contra o final e co Olympique roto, o dianteiro centro do Shakhtar, o brasileiro Luiz Adriano, puña o 1-2 definitivo. O Shakhtar medirase nas semifinais ao Dinamo de Kiev nun apaixonante derbi. O equipo de Yuri Semin, que xa eliminara ao Valencia en dezaseisavos e a outro ucraniano, o Metalist, en oitavos, chegaba ao seu estadio cun enganoso empate sen goles no Parque dos Príncipes. Non tivo problemas. Aos catro minutos xa estaba por diante no marcador grazas a un gol de Bangoura. Doce minutos máis tarde, Landreau, o porteiro do PSG, armábase un lío monumental e de tanto atrapallarse metía o gol na súa propia porta. Con 2-0, o Dinamo xogou a pracer o resto do partido e Vukojevic, no segundo tempo, deixaba pechada a eliminatoria. A outra semifinal enfrontará ao Hamburgo e o Werder Bremen. O Werder sufriu abondo no estadio Friuli ante Udinese despois do 3-1 da ida. Os italianos saíron decididos a remontar dende o inicio e marcaron ao cuarto de hora cun espléndido disparo do internacional suízo Gokhan Inler. Dispuxo de máis ocasións claras o equipo de Pasquale Marino pero o Werder tivo fortuna e empataba o partido por medio de Diego no minuto 28. Non se arredou o Udinese e antes do descanso xa empatara a eliminatoria grazas a dous goles do napolitano Quagliarella. Na reanudación, os italianos buscaron pechar axiña a eliminatoria e asediaron a porta de Wiese, pero apareceu outra vez o mellor xogador da eliminatoria, Diego, para volver poñer de cara a cousa para o Werder. Co Udinese atacando á desesperada, Pizarro puxo o 3-3 definitivo. Tamén sufriu o Hamburgo en Manchester ante o City. O partido foi vibrante e o equipo de Martin Jol, fiel ao seu estilo, non especulou en absoluto co resultado. Dominou nos primeiros minutos e adiantouse no 12 grazas ao peruano Guerrero. Pero axiña reaxiu o City, que empatou cinco despois cun gol de penalti do brasileiro Elano. O partido seguiu desbocado e no 50 o ecuatoriano Caicedo puña os seus a un paso de empatar a eliminatoria. Sucedéronse as ocasións polas dúas partes ata o remate do partido mais o Hamburgo conseguiu manter o resultado e certificar o seu brillante pase ás semifinais. (A foto collida na web da UEFA)