08/05/2009

SHAKHTAR-WERDER, FINAL DA UEFA

O Shakhtar certificou o seu pase á final da UEFA despois de superar ao Dinamo nun partido histórico, por canto o emerxente equipo da cunca mineira do Donbass se reivindica por fin na elite europea e por canto o fai a costa do gran referente histórico do fútbol do seu país, o Dinamo de Kiev. Foi, como na ida, nun partido igualado, no que por momentos a clasificación puido caer para calquera dos dous bandos, mais no que acabou decidindo a calidade dos 'mineiros'. O brasilerio Ilsinho marcou o 2-1 definitivo nunha magnífica xogada persoal pola súa banda dereita e coa axuda da feble defensa do Dinamo. El Kaddouri e Yusuf pecaron de brandura á hora de deter a súa xogada. O equipo de Mircea Lucescu, arroupado polos 15.000 seareiros que ateigaban o seu modesto estadio, comprobaron como nos primeiros minutos o Dinamo saía sen complexos, presionando moi arriba e chegando con relativo perigo á porta de Pyatov. Pero pouco a pouco foise apropiando do balón e atopando a maneira de xerar ocasións grazas ao fútbol combinativo que caracteriza a este equipo que aposta por catro brasileiros para os postos máis avanzados. O 1-0 chegou despois de que un deles, Jadson, aproveitase un rexeite na frontal para mandar o balón á escuadra da porta de Bogush. O Dinamo, picado no seu orgullo, adiantou as súas liñas aínda máis na procura do empate, pero a defensa do Shakhtar anulou perfectamente aos seus dous homes de maior calidade Milevskiy e Aliev. Á volta do descanso, en cambio, funcionou a conexiín destes dous xogadores e acabaron atopando un oco para lle enviar á bola ao avanzado guineano Bangura, que definiu con frialdade. Coa eliminatoria empatada, os dous equipos entraron nunha fase do partido na que o medo á eliminación puido máis que a ansia pola vitoria. Lucescu meteu no campo ao revulsivo da ida, William, outro brasileiro, inda que desta volta pegouno ao carril esquerdo. Cando todo apuntaba á prórroga, William apareceu, foise cara o centro e cambiou a orientación do xogo cara Ilsinho. Este chegou á area, recortou con calidade ao inocente Yusuf, e mandou o balón á base do pao longo. Un gran gol que é historia para este clube que nunca pasara ata o de agora dos oitavos de final dunha competición europea. No caso de gañar a final sería a primeira vez que dous equipos do Leste gañan o título de xeito consecutivo despois do éxito do Zénit na pasada edición.
Mais na final terá que enfrontarse a un óso duro de roer: o Werder Bremen, que eliminou ao Hamburgo despois du partido memorable no que remontaron o marcador adverso da ida. Foi un xogo de ida e volta no que o equipo de Thomas Schaff foi dende o inicio a pola vitoria. Con todo, axiña bateron co gol de Ivica Olic, que puña as cousas máis costa arriba aínda. Daquela emerxeu a figura dun dos grandes do fútbol europeu: o brasileiro Diego, que botou o equipo ás súas costas e foi erixíndose en gran protagonista da eliminatoria. Antes do descanso xa acadara o gol do empate e case volveu marcar cun balón que petou no traveseiro. No segundo tempo, o partido adquiriu unha vistosidade inusitada, cos dous equipos procurando bravamente a vitoria. O gol puido caer dos dous lados mais a calidade e criterio de Diego volveron ser decisivos. Despois dun incesante intercambio de golpes Pizarro e Baumann acabaron poñendo o 1-3 que semellaba definitivo a falta de sete minutos. Mais o Hamburgo nunca se rendeu e Olic marcaba a falta de 3 o 2-3 que lle daba azos aos 60.000 seareiros que enchían o Arena Hamburg. Finalmente o gol non chegou e o Werder será o rival do Shakhtar na final. Será unha espléndida ocasión para que o grupo de xogadores veteranos que fixeron do Werder Bremen un clásico das competicións europeas dos últimos anos, isto é, os Wiese, Naldo, Mertesacker, Fritz, Frings ou Diego, culminen a súa traxectoria cun gran título continental. Porén, terán un grande inconvinte e é que o Diego non poderá xogar a final de Estambul do día 20 despois de ver onte un cartón amarelo. (Foto da web da UEFA)